KDB Netbank felhasználói kézikönyv
Tartalom
1. Általános információk
1.7. Súgó
2. Menü
2.16. Űrlapok
3. Megbízások kezelése
1. Általános információk
1.1. Bejelentkezés és kijelentkezés
1.5. Nyomtatás
A rendszerben lehetőség van bizonyos megjelenített adatok nyomtatására is. A nyomtatás során az adatok nyomtatóbarát, könnyen áttekinthető formában jelennek meg. A nyomtatható formátum nem tartalmazza továbbá a menüt és a fejlécet, így csak a valóban fontos adatok fognak megjelenni a nyomtatón.
Amennyiben valamely oldal nyomtatható formában is elérhető, az adott oldalon egy nyomtatót ábrázoló ikon jelenik meg. Általában egy-egy nyomtatható oldal többféle formában is nyomtatható. Az ikonra kattintva megjelenik a lehetséges formátumok listája, amelyből valamelyikre kattintva egy új ablakban megjelenik az oldal nyomtatóbarát verziója.
Ezzel az oldallal semmi tennivalója nincs, betöltődés után automatikusan kinyomtatja önmagát. Önnek egyedül a böngészőprogram megnyíló nyomtatóablakában egy nyomtatót kell kiválasztania. A nyomtatás végén ez az ablak automatikusan becsukódik. Ha a nyomtatóablakban a Mégsem gombra kattint, akkor megszakíthatja a műveletet, ilyenkor nem fog az adat megjelenni a nyomtatóján.
A böngészőprogramok alapértelmezés szerint egy oldal nyomtatásakor az oldal fej- és láblécében számos információt is kinyomtatnak, így többek közt a nyomatás dátumát, oldalszámot, az oldal címét, stb. Ezeket ki lehet kapcsolni böngészőprogramjának File (Fájl) menü Page Setup (Oldalbeállítás) menüpontja segítségével.
Előfordulhat, hogy a böngészőprogram alapbeállítási mellett bizonyos adatok nem férnek ki az oldalra, és a jobb szélén lévő adatok nem jelennek meg. Ebben az esetben válassza ki az előbb említett menüpontot. Itt állítsa a jobb és bal oldali margók (Margins, Left, Right) méretét kisebbre, hogy az adatok kiférjenek a papírra.
1.6. Adatok exportja
A rendszerben lehetőség van bizonyos megjelenített adatok exportálására is. Az export során egy kötött formátumú fájl jön létre az Ön számítógépén.
Fontos! Az export funkció használata során az Ön pénzügyi adatai - számítógépének beállításaitól függően - mások által is hozzáférhető file-okba kerülnek. Az adatainak védeleme érdekében gondoskodjon arról, hogy ezekhez a file-okhoz illetéktelenek ne tudjanak hozzáférni, valamint lehetőleg kerülje az export funkció ismeretlen gépen (pl. internet kávézó) történő használatát!

Amennyiben lehetőség van az Ön által megtekintett információ exportálására, akkor az oldal tetején egy erre utaló ikon jelenik meg. Kattintson rá erre! Az ikonra kattintva megjelenik a lehetséges formátumok listája. A megfelelő formátumú exportfile elkészítéséhez kattintson a jobb egérgombbal a megfelelő formátum nevére és válassza ki a Cél mentése más néven menüpontot. Ekkor válassza ki, hogy melyik könyvtárba és milyen néven kívánja a fájlt menteni.
Ha az adott formátumra az egér bal gombjával kattint, akkor a böngészőprogram az Ön számítógépének beállításainak megfelelően az exportfile-név kiterjesztésének alapján megpróbálja a file-t egyből megnyitni. Ha az adott kiterjesztéshez nem talál megjelenítő-programot, akkor felajánlja a mentés lehetőségét, de előfordulhat, hogy olyan programmal akarja megjeleníteni, amely ezt a file-t nem tudja értelmezni, így érdemes mindig a jobb egérgombos változatot használni.
Az exportformátumok listáját tartalmazó kis ablak bezárásához kattintson az annak jobb felső sarkában található 'x' ikonra!
2. Menü
2.3. Számlainformáció
2.5. Átutalás és átvezetés
Ebben a menüpontban új átutalási és átvezetési megbízásokat hozhat létre.
2.8. Elküldött megbízások státusza
2.10. Egyéb lekérdezések
2.11. Csomagok kezelése
Ebben a menüpontban az ügyfél rögzített, de a bankba még nem beküldött megbízási csomagjait lehet megtekinteni, aláírni, beküldeni.
2.11.1. Megbízások listája
Ebben a menüpontban az ügyfél rögzített, de a bankba még nem beküldött megbízási csomagjainak listáját lehet megtekinteni.
A Megbízások listája menüpontra kattintva megjelenik a rögzített megbízások listája. A listában információ kapható a főbb adatok mellett arról, hogy a csomag alá van-e írva, importált-e.
Egy csomag mellett megjelenő Részletez feliratra kattintva további információkhoz juthat az adott csomagról.
A Részletez hatására több gomb is megjelenik:
A Megnézés gombra kattintva tekintheti meg a csomag teljes tartalmát.
A Módosítás gombra kattintva módosíthatja a csomag tartalmát.
A Törlés gombra kattintva egy jóváhagyó kérdés után a csomag törlődik.
Amennyiben a csomag alá van írva az Aláírások törlése gombra kattintva a csomagról törlődnek az aláírások.
Az Átdátumozás gombra kattintva a csomag tervezett elküldési dátumát változtathatja meg.
A Közös területre tesz gombra kattintva a csomag az úgynevezett közös területre kerül.
A lista végén a jelenleg közös területen lévő csomagok találhatóak. Egy ilyen csomag mellett lévő Részletez felirat hatására megjelenő Átvesz gombra kattintva a csomag a közös területről lekerül.
A lista alján található Csomagok aláírása gombra kattintva a megjelenő oldalon írhat alá csomagokat.
Csomagok aláírásához ezen az oldalon kattintson az aláírandó csomagokra, adja meg jelszavát (SMS kódját), majd kattintson Rendben gombra.
A Mégsem gomb hatására a megbízások listájára jut vissza.
Szintén a megbízási csomagok listája alján található Csomagok elküldése gombra kattintva a megjelenő oldalon aláírt csomagokat küldhet be a bankba.
Beküldéshez kattintson a beküldendő aláírt csomagokra, majd kattintson a Rendben gombra.
A Mégsem gomb hatására a megbízások listájára jut vissza.
Mind az aláíró, mind a beküldő oldalon lehetősége van egy-egy csomag mellett megjelenő Megnézés feliratra kattintva a csomag teljes tartalmának megtekintésére is.
2.12. Kalkulátorok és diagramok
2.13. Sablon- és partnermenedzsment
2.14. Beállítások
2.15. Postaláda
Ebben a menüpontban a KDB Bank által küldött üzenetek lehet megtekinteni.
A KDB Banknak lehetősége van üzeneteket küldeni egy ügyfélnek vagy egy felhasználónak.
A KDB Bank által egy ügyfélnek küldött üzenetet az a felhasználó kapja meg, aki az üzenet küldésétől számítva a legelőször bejelentkezik.
A Postaláda menüpontra kattintva megjelenik a beérkezett üzenetek listája. Amennyiben Önnek nincsen üzenete, arról tájékoztatást kap. Egy üzenet megtekintéséhez kattintson a listában az adott üzenet sorára, majd nyomja meg a Megnézés gombot. A megjelenő oldalon láthatja az üzenetet és annak csatolmányait (amennyiben vannak). Amennyiben egy üzenet csatolmányt is tartalmaz a csatolmány megtekintéséhez kattintson a csatolmány nevére. A Vissza gombra kattintva a beérkezett üzenetek listájához jut vissza.
Lehetősége van egy üzenet nyomtatására is.
Üzenetek törléséhez a beérkezett üzenetek listájában kattintson a törlendő üzenetek soraira, majd nyomja meg a Törlés gombot. Jóváhagyás után a kiválasztott üzenetek törlődnek és nincs lehetőség a törlés visszavonására.
Amennyiben új üzenete érkezett a rendszer erről tájékoztatja az Áttekintő oldalon.
A felhasználó is tud levelet küldeni a KDB Banknak. Ezt azonban nem ebben a funkcióban lehet megtenni. Amennyiben levelet szeretne küldeni, rögzítsen egy Szabadformátumú levél típusú megbízást és küldje be a bankba.
3. Megbízások kezelése
A KDB NetBank szolgáltatás segítségével Ön megbízásokat adhat a banknak.
Ennek érdekében először rögzítenie kell egy megbízást, majd hitelesítenie kell azt, végül be kell küldenie a bankba.
Ön két féle képpen küldhet megbízásokat a banknak: Csomagképzéssel és Azonnali beküldéssel.
Azonnali beküldésnél Ön rögzít egy megbízást, aláírja és a megbízás automatikusan továbbítódik a bankba.
Csomagképzés során Ön úgynevezett megbízási csomagokat hoz létre. Ezek a csomagok a megbízás típusától függően egy vagy több megbízást tartalmazhatnak.
Azok a megbízások, amelyek fejlécadatai azonosak egy megbízási csomagot alkotnak. A fejlécadatok közé az elküldés tervezett dátuma, a minősítés, a terhelt számla száma és a megbízás típusa tartoznak.
Ezeket a csomagokat nem kell azonnal aláírnia és elküldenie a bankba.
Ezeket akár egy későbbi időpontban is aláírhatja, sőt akár több csomagot is alá tud írni egyszerre.
Ezt a módszert válassza, ha egyszerre több azonos típusú megbízást akar a banknak adni vagy esetleg egy másik felhasználó fogja aláírni a megbízásokat vagy csak egy későbbi időpontban szeretné a megbízást a bankba küldeni.
3.1. Megbízások azonnali beküldése
Egy megbízások rögzítéséhez ki kell választania a rögzítendő megbízás típusának megfelelő funkciót. Ezt a menü segítségével teheti meg. A menü fejezetben találja, hogy mely megbízástípust mely menüponttal tud létrehozni. A funkció kiválasztása után ki kell töltenie a megjelenő, adott típusú megbízásnak megfelelő űrlapot. Amennyiben az adott megbízás esetén engedélyezett a sablon segítségével való kitöltés, az oldalon megjelenő Sablon kiválasztása gomb segítségével az űrlapot sablon alapján is ki lehet tölteni. Ehhez a gomb megnyomása után megjelenő sablonlistából válassza ki a kívánt sablont, és nyomja meg a Rendben gombot. A dátumokat úgy is megadhatja, hogy a dátumbekérő mező melletti naptár ikonra kattintva a megjelenő naptárban a kívánt napra kattint.
Amennyiben azonnali beküldéssel szeretné a megbízást beküldeni nyomja meg az Azonnali beküldés gombot.
Ha a kitöltött űrlap tartalmilag vagy formailag hibás, akkor mindkét beküldési módnál az űrlap fölött megjelenik egy hibalista, amely alapján kijavíthatja az adatokat.
Ha az adatok tartalmilag és formailag helyesek, akkor a megjelenő aláírási mezőbe írja be aláírási jelszavát.
Amennyiben Ön SMS kóddal ír alá, ekkor kapja meg mobiltelefonjára az aláíráshoz szükséges kódot, ebben az esetben ezt kell megadnia.
A Rendben gombra kattintva a megbízás továbbítódik a bankba.
3.2. Megbízások rögzítése csomagképzéssel
Megbízások rögzítéséhez ki kell választania a rögzítendő megbízás típusának megfelelő funkciót. Ezt a menü segítségével teheti meg. A menü fejezetben találja, hogy mely megbízástípust mely menüponttal tud létrehozni. A funkció kiválasztása után ki kell töltenie a megjelenő, adott típusú megbízásnak megfelelő űrlapot. Amennyiben az adott megbízás esetén engedélyezett a sablon segítségével való kitöltés, az oldalon megjelenő Sablon kiválasztása gomb segítségével az űrlapot sablon alapján is ki lehet tölteni. Ehhez a gomb megnyomása után megjelenő sablonlistából válassza ki a kívánt sablont, és nyomja meg a Rendben gombot. A dátumokat úgy is megadhatja, hogy a dátumbekérő mező melletti naptár ikonra kattintva a megjelenő naptárban a kívánt napra kattint.
Amennyiben csomagképzéssel szeretné a megbízást beküldeni nyomja meg az Csomagba gombot.
Ha a kitöltött űrlap tartalmilag vagy formailag hibás, akkor mindkét beküldési módnál az űrlap fölött megjelenik egy hibalista, amely alapján kijavíthatja az adatokat.
Ha az adatok tartalmilag és formailag helyesek, akkor a rendszer tájékoztatja, hogy a megbízás mely csomagba került, ezután a megbízások listájához jut.
Figyelem! A rögzített csomag nem továbbítódik automatikusan a bankba. A csomagot alá kell írni a megfelelő funkció segítségével, majd a megfelelő funkció segítségével beküldeni a bankba.
3.9. Megbízások átküldése ügyfélprogram részére, átvétele ügyfélprogramból
Lehetőség van arra, hogy azok az ügyfelek, akik PC Kontakt MIDI vagy MAX és KDB NetBank programot is használnak, mindkét programból kezeljék megbízásaikat. E célra szolgál egy közös terület, amelyre mindkét programból el lehet helyezni, illetve ahonnan mindkét program át lehet venni megbízási csomagot.
Ha egy csomagot szeretne közös területre tenni, akkor kattintson a Megbízások listája menüpontra.
Kattintson az adott csomag mellett megjelenő Részletez feliratra, majd kattintson a megjelenő Közös területre tesz gombra.
Ennek hatására a csomag a közös területre kerül.
Ha egy csomag a közös területre kerül, akkor megmaradnak a megbízásokon lévő aláírások, és a csomagot bármelyik programból - PC Kontakt MIDI vagy MAX vagy KDB NetBank - be lehet küldeni a bankba.
A megbízások listáján a közös területen lévő csomagok a lista végén látszanak.
A közös területen lévő csomagokkal közvetlenül nem lehet műveleteket végezni, ha egy ilyen csomagot szeretne módosítani, beküldeni stb., akkor a KDB Netbank hatókörébe kell azt vonnia.
Ha egy csomagot szeretne a közös területről a KDB NetBank hatókörébe vonni, akkor kattintson az adott csomag mellett megjelenő Részletez feliratra, majd kattintson a megjelenő Átvesz gombra.
Ennek hatására a csomag a NetBank hatókörébe kerül és elvégezhetőek a kívánt műveletek.